Letošní sezóna je za dveřmi

Sezóna 2022 už klepe na dveře a je nejvyšší čas si připomenout, co nás v ní čeká a nemine.

Již v sobotu 2. dubna se otevřou brány naší zámecké pokladny a přivítáme s otevřenou náručí první návštěvníky. Loňská sezóna byla ještě z velké části ovlivněná pandemií Covidu-19 a my pevně věříme, že letos už nic hladkému průběhu, jak prohlídek, tak plánovaných akcí, nezabrání.

Jednou z hlavních novinek této sezóny je zpřístupnění zámku zájemcům o prohlídku v sobotu dopoledne. Od roku 1948, kdy se zámek otevřel veřejnosti, byla sobotní dopoledne rezervovaná pouze svatbám. Letos se však pokladna návštěvníkům otevře již v 9.30 hodin a provoz bude svatebním obřadům částečně přizpůsoben. Zájemci o prohlídku tedy nemusejí mít strach, že by se do zámku nedostali. Z důvodu šetření jsme byli nuceni mírně pokrátit otevírací dobu v měsících květnu a červnu, ale jen v pracovní dny, kdy nabídneme návštěvníkům poslední prohlídku v 15 hodin (bližší informace najdete na Návštěvní doba).

V druhé polovině sezóny 2021 už jsme se nebáli zařadit do zámeckého repertoáru i větší akce, proběhl tedy tradiční Piknikový den, noční prohlídky i úplně nová strašidelná akce pro děti. První půlka roku nám ale protekla mezi prsty a my jsme letos odhodlaní to napravit! Sezónu máme v plánu zahájit výstavou soukromé sbírky papírových modelů hradů a zámků pana Kuči ze Slušovic. V průběhu května bychom rádi vyzkoušeli novou akci, která se lehce opírá o naši známou Panskou službu, a to pracovní den hezky postaru. Návštěvníci by tak na zámku potkali v běžném provozu zaměstnance v historickém oblečení. V červnu si pak s velkým nadšením zopakujeme dětské prohlídky Jak (ne)natočit pohádku, které uvedeme jen s drobnými úpravami. Červenec se již pátým rokem ponese ve znamení Piknikového dne, ten byl vloni spojen se sbírkou na podporu lidí postižených tornádem. Zájem o akci každým rokem roste a my jsme rádi. Není nic lepšího, než čerstvý vzduch, dobré jídlo, pití a zábava. Comeback zažije na konci srpna Hradozámecká noc, kterou jsme pořádali naposledy v roce 2013. Program je sice zatím v procesu tvorby, ale s největší pravděpodobností se vrátíme k osvědčenému koncertu v reprezentačním sále. V polovině září nás nečeká nic jiného, než noční prohlídky. Po dvou ročnících se stejným titulem se zájemci mohou těšit na nový námět, tentokrát inspirovaný klasickými horory. Říjnové podzimní prázdniny zahájíme strašidelnými prohlídkami pro děti, o které byl vloni nečekaný zájem. Poučeni zkušenostmi z minula, hodláme vylepšit organizaci akce, abychom mohli potěšit a postrašit co nejvíce dětí. V listopadu už je zámek veřejnosti oficiálně uzavřen. Nicméně již třetím rokem bude v areálu probíhat Svatomartinský trh, při jehož příležitosti jsme se rozhodli, jen pro tento den, zpřístupnit zájemcům o prohlídku první patro zámku a kapli. Pevně věříme, že v prosinci pak budeme moci uvést vánoční výstavu, kterou jsme v loňském roce z nařízení generálního ředitelství nemohli uskutečnit. A protože vánoční kapli bez betlémů už si většina z nás ani nedovede představit, na 26. ročník betlémů v zámecké kapli vás s jistotou můžeme pozvat už teď.

Věříme, že si v akcích každý najde "to své" a že se ve Vizovicích potkáme v hojném počtu.

 

Více informací můžete průběžně sledovat v sekci Plán akcíAkce.